söndag 17 juni 2018

Små och stora steg

Vid vår första adoption från Indien minns jag så väl att min bror sa att det var så förvirrande och svårt att hänga med i svängarna för det var så många olika steg och godkännande innan vi fick hämta V.
Jag tänkte att jag skulle försöka förklara i enkelhet hur de olika stegen ser u när man adopterar från Indien. Så får vi se om ni hänger med helt enkelt 😉

Först får man ett häfte med instruktioner ( i vårt fall från Barnen Framför Allt) över dokument och foto som Indien kräver ska ingå i ansökan. Man samlar in dessa och skickar på översättning till engelska. Check detta har vi gjort nu ✔️

Sen skickar man allt till BFA som granskar så allt är rättstavat,datum stämmer mm ser allt bra att laddar de upp vår ansökan på CARAs( de indiska adoptionsmyndighterna) hemsida som heter CARINGS. På denna sida finns alla barn som väntar på att bli matchade med sin familj.
Nu börjat väntan på att bli godkända av CARA, detta kan ta allt från 2 veckor till 2 månader.

När man blivit godkänd av CARA kan BFA reserva ett barn som de tror kan matcha oss. 
(Tiden för barnbesked ligger på ca 3-9 månader.)
Då ringer de till oss, vi får ta del av den information som finns om barnet bl.a. ålder,hälsa,bild mm
Oftast är informationen gammal så man får be om uppdateringar från barnhemmet för att få en ”klarare”bild.  Denna väntan är jobbig.... 
väljer man att tacka JA så ska barnhemmet skicka hem orginalhandlingarna till oss för att signeras. Sen laddar BFA upp dessa på CARINGS och vi får söka samtycka hos vår socialsekreterare att adoptionen får fortsätta.
Barnhemmet ska även matcha oss och då får vi vårt officiella BB.( barnbesked)

CARA ska pröva och godkänna förslaget av barn och familj. Därefter utfärdar de No Objection Certificate (NOC) detta kan ta allt från 1 dag till ca 2 månader.

Nu kan barnhemmet ge våra handlingar till advokaten som ska föra vårt ärende i domstol. Det kan räcka med 1 domstolsförhandling (som när vi adopterade V) men har hört om fall där det varit uppemot 20(!!!!) 

När domaren fattat beslut och protokollet är utfärdat kan vi åka och hämta lillebroster tiden från Barnbesked till resebesked är runt 3-9månader.
Vanligtvis räcker en resa, men kallar domaren oss till domstol blir det 2 resor.


Ja många steg är det innan man äntligen får resa och hämta sitt lilla barn. 🙂
Och det är mycket som ska fixas i Indien innan man äntligen får resa hem igen men det skriver jag om en annan dag.

Adoptionsresan är verkligen ett äventyr med långa backar ,djupa dalar och massa pirr i magen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar