onsdag 30 juli 2014

Skrifter

I fredags beställde jag 2 skrifter från Barnens Vänner. Eftersom vi har funderingar på att adoptera ett barn med särskilda behov är det lika bra att läsa på så mycket som möjligt om det.
Kostade 40 kr styck....ingen peng alls! kommer säkert beställa fler efterhand.

 
 

söndag 20 juli 2014

Hallandsposten

Nu var det länge sen man skrev nåt här. Men har inte hänt så mycket på adoptionsfronten för vår del, vi är mitt uppe i vår köksrenovering. När den är klar drar vi igång med medgivarutredningen.
Men för drygt en månad sen blev vi intervjuade av Hallandsposten, dom har skrivit en miniserie om adoption. Så igår kunde man läsa om oss =)



Här kommer texten:

De väljer adoption före biologiska barn
 
- Det finns så många barn behöver en familj. Jag tycker att man ska ta hand om dem först, säger Evelina Hoff, 27 år.
 
 För många par är adoption ett val som man gör efter att man har försökt, men inte kunnat få biologiska barn. Men för alla är det inte så. Alexander och Evelina Hoff vet inte om de kan bli gravida, och har inga planer på att ta reda på det heller.  
- Ända sedan jag var liten har jag vetat att om jag ska skaffa barn, så blir det genom adoption, säger Evelina, som just har serverat fika vid uteplatsen i Edenberga. 
Deras hus ligger idylliskt inbäddat i grönska och förbi den stora tomten flyter Edenbergaån och försvinner bort emot Lagaoset. De tre hundarna skuttar förtjust omkring runt bordet i förhoppningen om att någon ska tappa en kaksmula. 
Evelina och Alexander har under våren avslutat den obligatoriska föräldrakursen som man måste gå för att kunna ansöka om att adoptera ett barn från ett annat land. När de träffades för fyra år sedan så blev det ganska snabbt tal om barn. 
- Jag tog tidigt upp det för att kunna förbereda Alexander på mina tankar kring adoption, säger Evelina. 
För Alexander kändes det inte konstigt att Evelina inte ville ha biologiska barn, utan hans första tanke var glädje: "Ja, hon vill bilda familj, det vill jag med". 
- För mig är det inte knussligt om barnet har min haka eller ögonfärg. Det kommer att bli mitt barn oavsett, säger Alexander.
I oktober gifte sig paret, eftersom det är ett av kraven för att få adoptera tillsammans. Vigseln skedde i trädgården, det var Kanelbullens dag den 4 oktober och alla gästerna bjöds på bullar och mjölk i champagneglas. 
Rektionerna som de får från andra när de berättar om adoptionen är för det allra mesta positiva, även om de också kan komma lite klumpiga kommentarer, som "ja ja, ni kan ju adoptera nu, och få egna barn senare". 
- En del verkar tycka att kan man, så ska man skaffa biologiska barn. Folk kopplar inte alltid varför man ska adoptera då, säger Evelina Hoff. 
Till hösten väntar en hemutredning som kommunen gör för att styrka att paret är lämpliga som föräldrar. Kraven för att adoptera internationellt är många och en del av dem skiljer sig från land till land. Ålder, inkomst, hälsa och längd på äktenskapet tillhör baskraven, men sedan kan det handla om ingående saker som att man inte får ha synliga tatueringar eller måste ligga under ett visst bmi.  
- Ibland känns det som att inga vanliga dödliga kan adoptera. Det är bra att man kollar upp en del saker, medan andra krav känns lite konstiga, säger Evelina. 
En annan sak som man måste ta ställning till som blivande adoptivförälder, är om man kan tänka sig ett barn med särskilda behov, och i så fall vilka.  
- Det känns svårt att sitta och leka Gud på det sättet, det behöver en biologisk förälder ofta inte göra. Det är moraliskt svårt, säger Alexander. 
De långa köerna och specifika kraven har inte fått dem att ändra sig kring adoptionen. Trots att väntan är lång och längtan stor. 
- Klart att man har tittat lite och tänkt att i det där hörnet skulle en spjälsäng kunna få plats. Man vill gärna köpa lite barngrejer, men vi vet ju inte vilken ålder barnet kommer att vara i när det kommer till oss, säger Evelina.